The singularity: Når maskiner blir smartere enn mennesker

Om bare 20 år vil maskiner ha blitt smartere enn mennesker ifølge fremtidsforskeren Raymond (Ray) Kurzweil. Jeg har nettopp lest The Law of Accelerating Returns, en artikkel han har skrevet. Den er veldig lang, men absolutt verdt å lese! Men for de som mot formodning ikke orker å lese hele, her kommer kort-versjonen.

De fleste har sikkert hørt om Moore’s Law, som sier noe sånt som at antall transistorer som kan bli plassert på et gitt areal dobles hvert andre år, noe som gir seg utslag i bedre regnekraft i PCer, blant annet. Når antallet transistorer dobles, får man i tillegg en dobling i hastigheten transistorene kan kommunisere med, siden avstandene elektronene må bevege seg blir mindre, slik at man faktisk får en fire-dobling av ytelse hvert andre år, det vil si en dobling hvert eneste år.

Ytelsen øker altså eksponentielt, i motsetning til lineært. Hvis vi antar en dobling av ytelsen fra år 0 til 1, vil lineær økning bety at etter 20 år er ytelsen 20 ganger bedre enn etter år 0. Hvis derimot ytelsen dobler seg hvert år, altså øker eksponentielt som Moore’s Law tilsier, vil ytelsen være 1 million ganger større etter 20 år enn etter 0 år!

Ray Kurzweil har funnet ut at slik eksponentiell vekst foregår på mange andre teknologiske områder enn akkurat når det gjelder transistorer. Faktisk er det på mange områder en økning i den eksponentielle veksten også, det vil si at tidsperioden en dobling av ytelsen skjer over blir stadig mindre. Ved å anta at den eksponentielle utviklingen vil fortsette på samme måte i årene som kommer, har han kommet frem til at datamaskiner vil kunne bli like raske som den menneskelige hjernen i 2029. Det høres kanskje rart ut at datamaskiner ikke er raskere enn oss allerede, men i hjernen er det utrolig mye som skjer samtidig (parallelt), mens datamaskiner i større grad gjør én ting om gangen (sekvensielt). Forbedringen av software (inkludert kunstig intelligens) skjer også eksponentielt, og dermed mener Kurzweil at rundt år 2029, vil maskiner kunne ha blitt mer intelligente enn mennesker. Og utviklingen stopper ikke der, så i løpet av et par tiår til, vil maskiner kunne være millioner av ganger mer intelligente enn mennesker.

Men det betyr ikke at roboter vil ta over verden, men teknologien vil etter hvert smelte sammen med kroppen og hjernen vår. Kroppen vår vil kunne ha milliarder av såkalte nanobots (nano-roboter) i seg, som kan holde oss friske og “unge”, som kan gjøre oss smartere, og som til og med vil kunne gi 100% perfekt Virtual Reality ved å interagere med enkelt-nevroner i hjernen!

Det tidspunktet da maskiner blir smartere enn mennesker har Ray Kurzweil kalt The Singularity. I fysikk-terminologien er en singularitet et punkt med uendelig stor massetetthet, og som befinner seg i midten av et svart hull. Svarte hull har som regel en event horizon/hendelseshorisont. Ting som skjer innenfor hendelseshorisonten er det umulig for noen på utsiden av hendelseshorisonten å se. På samme måte sier Kurzweil at hva som skjer etter The Singularity er umulig å forutsi fordi utviklingen da vil gå så fort i forhold til nå.

Men spennende blir det helt sikkert!

Takk til Þormóðr som oppfordret meg til å lese om The Singularity, og som selv har skrevet et innlegg om temaet.

error2

14 Replies to “The singularity: Når maskiner blir smartere enn mennesker”

  1. Utrolig spennende å se om dette faktisk skjer, vi får håpe det ikke bare er datamaskiner som blir smartere til den tid, hehe.

  2. det blir spennende ja!!!!
    Jeg lurer forresten på om du kunne gjort meg skikkelig glad og stemt på meg i en modellkonkurranse jeg er med i? Jeg kan vinne en photoshoot med en profesjonell fotograf, men bare med fler stemmer! Har mange allerede, men siden det fortsatt er lenge til stemmefristen går ut, trenger jeg fler! Dette er mitt høyeste ønske og min største drøm, vær så snill å hjelp meg å oppfyll den:
    http://marielindeman.blogg.no/1262942536_om_du_kunne_ville_du_.html
    Skriv en kommentar med “Marie Michaelsen Nr 25” hvis du føler for å hjelpe meg. Verdsetter det utrolig mye!! Si gjerne ifra til venner, for dette betyr masse for meg!

  3. Ane: Nei, ting blir ikke dårlig, men bra! Eller man kan jo aldri vite, da.. Men poenget med å utvikle nye og bedre teknologier er jo å gjøre ting bedre for oss selv. Og jeg må si jeg synes det har fungert bra så langt. Blant annet har gjennomsnittlig levealder for mennesker økt fra 20/30 år for noen tusen år siden til ca 80 år idag.

  4. Þormóðr: Takk for tips. Var interessant lesning og Transcendent Man fikk jeg også veldig lyst til å se! Synes faktisk ikke den virket sååå negativt vinklet. Mesteparten av kritikken virket igrunn ganske useriøs og ikke basert på fakta. Fikk litt følelsen av at de bare måtte finne noen som var uenige med han så dokumentaren kunne virke nøytral…

  5. Vet ikke hvordan jeg skal tolke traileren, men kommer uansett til å se filmen. Vi får tipse hverandre om vi ser den som dvd / torrent!

  6. Meget interessant. Og meget bra blogg, skulle tittet innom her tidligere. Får bare håper at vi klarer å løse de andre problemene som ligger foran menneskeheten også, slik at vi til gjengjeld får oppleve dette.
    Fortsett med det gode arbeidet. Imponerende.

  7. Tror egentlig det er en logisk umulighet at mennesker kan lage noe som er større eller mektigere enn seg selv. Så roboter i fremtiden vil aldri bli smartere enn den dummeste av oss 🙂

  8. Katla: Naturen, som i utgangspunktet ikke er intelligent, har klart å lage mennesker gjennom evolusjon. Vi som faktisk er litt intelligente burde kunne klare å gjøre det bedre. Selvfølgelig vil ikke én person klare det alene, men ved å bygge på det andre har gjort før, samarbeide og se hvordan naturen har løst forskjellige problemer, bør det helt klart være mulig å få til. Så får vi bare se hvor lang tid det tar… Som sagt, utviklingen går fortere og fortere!

  9. Gøy å se at jeg ikke er den eneste i Norge som er opptatt av dette!
    Har lest mange av blogg-innleggene dine, og de er veldig gode. Har selv skrevet en artikkel som jeg tror du vil synes er interessant: http://howisearth.com/2010/11/29/teknologisk-singularite-fremtiden/
    Tydeligvis vet du veldig mye om dette allerede, men jeg tror den likevel vil være verdt tiden din. Ta kontakt hvis du kan være interessert i å samarbeide på noe vis om å promotere forskning og innovasjon, eller i forhold til å spre bevissthet rundt eksponentiell forbedring av teknologi og mulighetene det gir.
    Mvh Tor

  10. Tor: Veldig imponerende det du har skrevet! Nå er jeg fortsatt langt fra ferdig med den artikkelen du linket til, da, den var jo ikke akkurat kort. Men jeg skal lese hele, og jeg kommer også til å følge bloggen din fremover.

  11. Meget interessant. Teorien er interessant, og spennende. En ting er it-teknologien, men nesten overalt ellers skjer hendinger med kortere og kortere mellomrom (i tid).
    Nær sagt all produksjon av varer skjer industrielt. Imidlertid vil matvarer ikke kunne det, på første stadium, men foredlingsindustrien har og kan bruke muligheten til å lage kunstige matkomponenter rasende fort.
    Det teorien ikke sier noe om er hvordan mennesket skal/vil/kan fungere i en slik verden. Kan hende vi står over for den endelige fullbyrdelsen av begrepet ‘ å skylle barnet ut med badevannet’.

Comments are closed.