Teknologi: Roten til alt godt!

De fleste som har lest noen av innleggene mine før har sikkert skjønt at jeg synes teknologi er en fantastisk ting. Går det an å argumentere mot det? Nei, selvfølgelig ikke! 😉

Alt var så mye bedre før, hører man ofte folk si. Men var det egentlig det? Meningene er faktisk delte. Men det som er sikkert er at for 200 år siden var gjennomsnittlig levealder under 40 år overalt i verden, 95% av verdens befolkning var fattige (mot 60% idag) og sult-katastrofer og krig var mye mer vanlig enn idag. Vi jobber også mindre og har mer fritid idag enn i tidligere tider. Riktignok var folk tynnere før, men forskere har klart å kurere fedme i mus, så jeg regner med at dét også blir bedre etter hvert.

Selvfølgelig er ikke alt perfekt idag, men det går riktig vei, utviklingen går fort, og verden kommer til å bli mye bedre i fremtiden. Kall meg gjerne fremtidsoptimist, men det er vanskelig å ikke være det når man har sett noen videoer fra TED-konferansene, leser om litt av den forskningen som gjøres om dagen og, ikke minst, når man har lest The Singularity Is Near.

Teknologi har etter min mening gjort verden til et bedre sted og har potensiale til å løse de fleste store problemer menneskeheten står overfor idag: Fattigdom, klima-endringer, “overbefolkning” og aldring/helse. Greit, kanskje ikke teknologi kan klare det helt alene, samfunnet må på en eller annen måte sørge for at de riktige teknologiene blir tatt i bruk og ikke misbrukt til å ødelegge verden. Men bedre teknologi er en nødvendig forutsetning for å løse mange av problemene vi står overfor.

Noen er redde for de potensielle negative sidene ved teknologien vi utvikler. For eksempel at roboter eller selv-replikerende nano-roboter skal vende seg mot oss, enten på grunn av udyktigehet fra ingeniørenes side eller fordi onde mennesker klarer å manipulere dem. Dette er selvfølgelig problemstillinger man ikke skal kimse av. De må tas på alvor, og vi må forsikre oss om at det ikke skjer. Men med alle de positive tingene som kan komme ut av teknologier som roboter og nano-roboter bør det ikke være noe alternativ å forby forskningen på det. Det vil ikke føre til at ingen forsker på det, men at forskningen går under jorden, med økt sannsynlighet for misbruk.

Immunforsvaret vårt er et stykke avansert nano-teknologi utviklet av naturen. Det spiller for det meste på lag med oss, men så har man såkalte auto-immune sykdommer der immunforsvaret går til angrep på kroppen. Det er nok få som ville sagt at vi ikke burde hatt et immunforsvar på grunn av farene med auto-immune sykdommer. Det samme argumentet mener jeg bør gjelde for all teknologi som kan hjelpe oss i fremtiden. Ray Kurzweil har skrevet et reflektert essay om denne problemstillingen.

En grunnleggende egenskap for informasjons-teknologier er at i begynnelsen funker de forholdsvis dårlig og er dyre, så funker de greit og koster sånn passe mye, før de til slutt fungerer meget bra og koster nesten ingenting (se denne linken, side 10-11)! Eksempler på teknologier som følger denne kurven er regnekraft (datamaskiner/mobil-telefoner), DNA-sekvensering (er det et ord?), internett og nano-teknologi.

I fremtiden vil vi kunne bruke en form for 3D-printere basert på nano-teknologi til å bygge en datamaskin eller hva som helst annet man kan tenke seg ut fra billige råvarer. Det eneste man trenger i tillegg er software som sier hvordan objektet skal bygges. Siden dette åpenbart er en informasjonsteknologi, vil prisen for software-programmene etter hvert gå mot null, noe som betyr at til og med de som ikke har så mye penger kan skaffe seg mange fancy ting, selv om de ikke vil ha råd til det aller nyeste og mest fancy.

Nano-roboter, eller nanobots, vil kunne brukes til å rense atmosfæren og jorden for forurensning. Om en 15 års tid vil vi kunne få mesteparten av energien vår fra sol-celler. Det forskes for eksempel allerede idag på å legge sol-celler i asfalten. Nanobot’er vil også kunne brukes til å fikse skader i kroppen. Sammen med andre teknologier vil nanobot’ene hjelpe til å holde oss friske og spreke. Ingen trenger å dø av aldring hvis de ikke vil, og de fleste sykdommer vil bli bekjempet. Ja, det vil være dyrt i begynnelsen, men det vil bli veldig billig når denne teknologien begynner å bli moden.

error2

4 Replies to “Teknologi: Roten til alt godt!”

  1. Det blir spennende å se hvordan utviklingen blir :] For meg høres det jo helt sci-fi ut, som tatt fra en film, men det er vel slik de for 100 år siden ville tenkt om teknologien vi har i dag også. Vi har jo gjort store framskritt og beveget oss ut på marker som ingen ville drømt om tidligere. Ingenting er usannsynlig :]

  2. Michida: Det er sant. Det som derimot er usannsynlig er at utviklingen vil stagnere, eller slutte å akselerere de nærmeste hundre-årene. Så det er veldig sannsynlig at det vil skje mange revolusjonerende ting fremover, og det kommer til å bli utrolig gøy å oppleve.
    Men selv om den teknologiske utviklingen helt tydelig har akselerert de siste århundrene (og også gjennom hele menneskehetens historie), er det mange som tenker veldig lineært når de tenker på hva som kommer til å skje i fremtiden. Det gjelder faktisk også forskere. Selv om mange kan overvurdere hva som vil skje på kort sikt, er det ofte de undervurderer veldig hva som vil skje langt frem i tid.
    Jeg så litt på Lyngbø og Hærlands Big Bang på NRK1 idag, der temaet var fremtiden, og da var det en biolog som mente at menneskene kom til å se ganske like ut som nå om 10.000 år. Det kan selvfølgelig hende han har rett, men teknologi vil snart ta over for naturlig evolusjon, og når man da vet at den teknologiske utviklingen er akselererende, så er 10.000 år utrooolig lang tid. Jeg ble litt skuffet over at de ikke hadde større visjoner for fremtiden, egentlig.

  3. Hm, ja når du sier det på den måten skulle en jo tro at det ville skje en god del mer i løpet av de neste 10 000 årene sammenlignet med de siste 10 000 årene. Du tenker det vil skje raske framskritt i evolusjonen fordi de finner ut nye måter slik at vi kan leve lenger f.eks.? Tror du den nye teknologien kommer til å endre mye av utseendet vårt (slik at det blir mer kosmetisk), eller tror du de tar sikte på å endre bare indre, somatiske funksjoner som gjør at vi holder lenger? Det er jo ikke godt å vite hvor grensa går til forbedringer; forskerne kan jo sikkert gjøre oss bedre på så mange måter. Jeg håper bare at det ikke skjærer seg slik at det munner ut i uetisk virksomhet. Jeg ble litt skremt når jeg så “The Island”. Haha 😀 Har du sett den?

  4. Michida: Jeg tror nok det kommer til å gå mest på indre ting i begynnelsen, ihvertfall. Nano-roboter i blodet og hjernen kan for eksempel holde oss friske og gjøre oss smartere. Av ytre ting kan jeg tenke meg at gen-terapi for å kurere fedme kommer til å bli populært. Kanskje blir vi så gode på gen-teknologi at vi kan endre folks utseende også slik at vi blir mer attraktive (mer symmetri mellom høyre- og venstre-side for eksempel).
    Utenom kanskje det med å gjøre folk mer attraktive er dette ting som helt sikkert kommer til å skje de nærmeste 50 årene. Etter det er det fortsatt 9950 år til det har gått 10.000 år. Poenget mitt er at det kommer til å skje så mye på den tiden at det er umulig å si hvordan vi kommer til å utvikle oss så langt frem i tid.
    Har ikke sett The Island, men jeg er egentlig nesten bare optimistisk med tanke på fremtiden. Filmer tar som regel med en negativ vinkling på fremtidig teknologi, så hvis man bare får fremtids-informasjon fra filmer, kan man sikkert fort bli pessimistisk. Men jorda blir et bedre og bedre sted å leve på for menneskene. Jeg tror og håper at det blir færre som blir kriminelle i en verden der flere mennesker har høy levestandard.

Comments are closed.