Spennende forskning

Det gjøres mye spennende forskning om dagen. Jeg vet ikke hvor mye av det "normale" mennsker (som ikke er like fremtids-interesserte) som meg, får med seg, men her er ihvertfall et utvalg av noe av det mest spennende jeg har lest i det siste.

Celle med menneskelaget DNA
Craig Venter, som var med på å dekode det første menneskelige DNA (sitt eget), og J. Craig Venter Institute har klart å bytte ut en celles DNA med egenlaget DNA. Etter å ha fått satt inn det nye DNAet, begynte cellen straks å lage nye proteiner og endret seg etter hvert til å bli en ny celletype. Det er lett å få celler til å formere seg, så med bra designet DNA kan man lage store mengder av nyttige stoffer. Craig Venter planlegger å bruke denne teknologien til å produsere nye vaksiner på en brøkdel av tiden det tar idag, inkludert vaskiner mot influensa, forkjølelse og HIV, til å bruke CO2 fra atmosfæren til å lage olje som da vil være karbon-nøytral og til å rense vann, blant annet.


Kunstige organer

Forskere jobber med å få organer til å vokse utenfor kroppen, slik at man kan bytte ut våre gamle organer når de ikke funker så bra. Videoen under er veldig interessant og bra!

Tanke-lesing
Japan planlegger å utvikle elektronikk som kan lese tanker innen 2020. Bare fantasien setter grenser for hva dette kan brukes til. Å skrive tekst-meldinger bare ved å tenke, bytte TV-kanal uten fjernkontroll, og roboter som vet når man trenger hjelp til å bære noe tungt er bare noen eksempler.


Få mistede kroppsdeler til å vokse ut igjen

Noen dyrearter, blant annet salamandere, kan vokse ut et bein hvis de mister det. Mennesker kan dessverre ikke det, men heldigvis forskes det på det. Hos nyfødte som mister en fingertupp, vil den vokse ut igjen. Hos oss som er litt eldre skjer ikke det naturlig, men med et spesielt pulver som påføres annenhver dag, vil faktisk fingertuppen vokse ut igjen hos voksne personer. Lignende pulver kan også brukes til å få operasjons-sår til å lege fortere. Det er nok en stund til vi kan vokse ut hele armer eller bein, men du skal ikke se bort fra at det kan skje innen midten av århundret, ihvertfall.


Helbrede ryggrads-brudd

Den artikkelen jeg leste om dette temaet handlet egentlig mest om å stimulere til brusk-dannelse hos personer med gikt, men det var nevnt at samme teknologi også har blitt brukt til å få ryggrads-brudd til å leges i mus og kaniner. Videoen som var embed'a likte jeg veldig godt, og her får du den:

Tror jeg skal stoppe der, så ikke innlegget blir altfor langt. Men det skjer også mye spennende innen kreft-forskning om dagen. Det er mulig jeg skriver litt om det neste gang.

error2

4 Replies to “Spennende forskning”

  1. Hmm, du er flink til å ta opp interesange temaer. Men jeg må si at jeg innimellom begyner å lure litt på hvorfor du er så facinert av det? Er du bare redd for å dø? Eller er det bare tankene på at menneske kan slå mye av det som er naturlig skapt slik det er?
    Men ja, skal si meg enig i at det er interesangt at vi kan få til slikt. Og det er antagelig ikke så langt unna som man ge skal ha det til. Men vi må jo ha noen begrensinger.
    Hvor vil du sette begrensingene for forskningen? Når krysser man en linje?

  2. kvantitet: Takk for kompliment om tema-valg! 🙂
    Tja, jeg har lest Illustrert Vitenskap så lenge jeg kan huske, så jeg har “alltid” vært interessert i vitenskap ihvertfall. Jeg tenker ikke mye på det til vanlig, men jeg er nok litt redd for prosessen med å dø, som jeg selvfølgelig håper blir smertefri uansett når den måtte skje. Men jeg er ikke redd for å være død, for da er man ingenting, noe som betyr at det verken er vondt eller ubehagelig. Men jeg vil heller leve enn å ikke gjøre det! Og jeg tror ikke jeg er alene om det; når unge mennesker sier at de vil dø når de er 80 år, så kan det tolkes som at de ikke vil dø nå. Om de fortsatt tenker at det er greit å dø når de er 80 år når de blir 80… Det kan de egentlig ikke vite nå.
    Jeg ville ikke brukt ordet “slå”, som i “slå naturen”, jeg vil heller si forbedre. Og jeg ser ikke noe galt i å forbedre det som finnes i naturen, snarere tvert imot. Naturen har gjort en veldig god jobb, men hvis vi kan gjøre verden til et bedre sted, syns jeg vi skal gjøre det. Jo flere mennesker som kan ha god helse, jo bedre! Som jeg har skrevet om i et innlegg tidligere (“Teknologi: roten til alt godt!”), så har teknologi et fantastisk potensiale til å gjøre verden bedre.
    Begrensninger må bygge på fornuftige argumenter. Vil en bestemt type forskning føre til mer vondt enn godt, bør den ikke gjennomføres. Dyreforsøk bør unngås hvis de kan unngås og gjøres så humane som mulig hvis ikke. Religiøse argumenter om at mennesket ikke bør “leke gud” har jeg ingen sans for.

  3. veldig bra at det skjer ting på forskerfronten og at vi ikke hviler på våre laubær!! liker at de forsker på menneskekroppen og sykdommer!

  4. Utrolig intressant. Får ikke med meg så mye sånn forskning, men mer innen Pedagogikk og spesialpedagogikk, siden jeg studerer dette! Takk for info, skal lese mer om noen av de! Bra det forskes videre og at man kommer frem til nye vaksiner og dna! 🙂

Comments are closed.