3D-printere og kommunisme

Den teknologiske utviklingen går jo veldig fort, og vi klarer å manipulere materie på en stadig mindre skala. Om noen tiår vil vi antageligvis være istand til lett å manipulere enkelt-atomer. Det fører naturligvis med seg mange spennende muligheter. Blant annet muligheten til å ha 3D-printere som kan lage en hvilken som helst gjenstand, for eksempel en datamaskin, bare ut fra billige råvarer, energi og software som beskriver hvordan atomene i gjenstanden skal plasseres. En 3D-printer vil jo ha muligheten til å lage en annen 3D-printer, noe som gjør at også 3D-printere vil bli ekstremt billige.

Her er en animasjon av hvordan en tenkt 3D-printer i fremtiden kan produsere en bærbar datamaskin:

3D-printere finnes idag også, men det er fortsatt mye som gjenstår før de kan plassere enkelt-atomer på nøyaktig riktig sted. 3D-printere er i utstrakt bruk i industrien, blant annet for å lage prototyper av noe man senere vil masseprodusere, eller til å lage personlige proteser. (Se video her – fikk dessverre ikke til å embed’e den.) Det eksperimenteres også med bruk av 3D-printere til å lage organer som levere, lunger og hjerter:

Når vi tenker på hvor lett, og sannsynligvis billig, det ved hjelp av 3D-printere vil bli for vanlige mennesker å lage alle slags materielle ting i fremtiden, og ser det i sammenheng med at roboter kanskje blir smarte nok til å kunne utføre alle jobbene våre, er det lett å tenke seg at vi får en verden som nærmer seg kommunismens ideal, der alle i praksis er omtrent like rike. Ray Kurzweil sier følgende:

I believe we will achieve the original goals of communism (“from each according to their ability, to each according to their need”), which forced collectivism failed so miserably to achieve. We will do this through a combination of the open source movement and the law of accelerating returns (which states that the price-performance and capacity of all information technologies grows exponentially over time).

Kapitalismen og liberalismen er motsatsene til kommunismen, og kapitalismen gir de rette insentivene for å få en rask teknologisk utvikling. Det paradoksale blir dermed at jo mer kapitalisme vi har i verden idag og videre fremover, jo fortere kommer vi antageligvis til å få en kommunisme-lignende verden. Faktisk, så har vi nok kommet et stykke på vei allerede. Det er ikke så store forskjeller på rike mennesker og mennesker med gjennomsnittlig mye penger i Vesten idag. Onar Åm har skrevet:

[L]ommeboka til folk lyver om forskjellene mellom folk. Joda, en som tjener 100 ganger mer enn naboen kan kjøpe seg finere bil, gå på bedre restaurant, kjøpe større og mer prangende bolig og flottere klær, men får han egentlig 100 ganger mer for pengene sine? Nei. Den fancy restauranten har kanskje veldig god mat, men du kan skaffe deg ganske god mat på en billig restaurant også. Se på hvordan folk er kledd på gata. Klarer du veldig raskt å se hvem som har veldig dyre klær og veldig billige klær? Ja, jo, det er litt forskjell, men forskjellen er mindre en prisen skulle tilsi.

Så mye er bra idag, ting går riktig vei, og det er bare å begynne å glede seg til fremtiden!

error2